اساسنامه شرکت
تعریف ، شرایط تنظیم و انواع اساسنامه
اساسنامه شرکت
تعریف اساسنامه
همان گونه که شخص حقیقی با شناسنامه و اطلاعات شناسنامه ای خود معرفی و شناسایی می گردد، یک شخص حقوقی هم بوسیله اساسنامه قابل شناسایی خواهد بود و به آن شخص حقوقی یا شرکت اعتبار و هویت می بخشد.
اساسنامه از دو واژه اساس و نامه ترکیب یافته است که بخش اول آن یعنی اساس به معنی پایه و بنیان و بخش دوم آن را همان نامه یا نوشته معنا کرد.
تعاریف مختلف که از اساسنامه شده است:
- قانونی که برای اداره یک انجمن یا مجلس یا سازمان اجتماعی و سیاسی تنظیم شده باشد.
- مجموعه مواد و شرایطی که برای تشکیل شرکت ، حزب یا انجمن تنظیم شود.
- مقررات یا قراردادی که برای طرز کار یک جمعیت مقرر و معین می شود مانند قانون اساسی و اساسنامه شرکت های تجاری و انجمن ها.
- و…
اساسنامه شرکت چست؟
یکی از مهمترین اسناد شرکت اساسنامه شرکت است. اساسنامه درواقع سندی است که در آن درباره اداره شرکت و روابط بین شرکا تعیین و تکلیف میشود.
به عبارت بهتر اساسنامه قراردادی است که در آن طرز کار شرکت مشخص میشود. اساسنامه شرکت درواقع اهداف، نحوه فعالیت و وظایف شرکت را بیان میکند.
تنظیم اساسنامه شرکت
در میان انواع شرکتهای تجاری شرکت های سهامی عام و سهامی خاص حتما باید دارای اساس نامه باشند.
هر شرکتی در بدو تأسیس برای مشخص کردن امور فوق باید اقدام به تنظیم اساسنامه نماید. در تنظیم اساسنامه شرکت نکات و مواردی حتماً باید قید گردد. در ادامه موارد اجباری که در تنظیم اساسنامه باید رعایت شود، بیان میکنیم. این موارد عبارتاند از:
مشاوره رایگان ما برای ثبت شرکت
مشاوره ما در تمامی زمینه های کاری موسسه ، صد در صد رایگان می باشد و همچنین جهت رفاه حال شما کاربران عزیز ، راه ها متعددی برای ارائه این خدمات قرار داده شده است. شما می توانید هر یک از این گزینه ها را به دلخواه خود انتخاب کنید و یا با مطالعه ادامه مطالب و دیدن فیلم های کوتاه ما ، بیش از پیش به هدف خود نزدیک شوید.
1- نام شرکت:
هر شرکتی باید نام مختص خود داشته باشد. این موضوع در خصوص شرکتهای سرمایه دارای اهمیت بیشتری می باشد. چراکه اگر در عنوان شرکت نام شریک قید گردد، آن شریک دارای مسئولیت تضامنی میشود.
نام شرکت میتواند با توجه به نوع فعالیت شرکت انتخاب شود. توجه داشته باشید نام تجاری شرکت همان نام شرکت است.
در قسمت نام شرکت در اساسنامه، نوع شرکت برای معرفی باید قید گردد.
2- موضوع شرکت:
یکی از مواردی که باید در اساسنامه شرکت قید شود، موضوع شرکت است. موضوع شرکت درواقع مشخصکننده حیطه فعالیتی شرکت میباشد.
به همین دلیل موضوع شرکت باید بهصورت صریح و کامل قید گردد. درواقع موضوع شرکت حدود اختیارات مدیران شرکت را مشخص میکند.
3- مدت شرکت:
شرکت ممکن است بهصورت محدود یا نامحدود تشکیل شود. درصورتیکه شرکت قرار است در بازهی زمانی مشخصی تشکیل شود، باید در اساسنامه شرکت مدت زمان مورد نظر بهصورت دقیق و کامل قید شود.
4- مرکز اصلی شرکت:
شرکت نیز مانند اشخاص حقیقی باید اقامتگاه داشته باشد. اقامتگاه شخص حقوقی درواقع مرکز اصلی شرکت است. که اداره شرکت ازآنجا صورت میگیرد.
ازآنجایی که تعیین اقامتگاه برای شناسایی شرکت برای ابلاغ اوراق و دعاوی و سایر موارد حائز اهمیت است، باید در اساسنامه در خصوص آن تعیین و تکلیف شود.
5- مبلغ سرمایه:
در تأسیس بعضی شرکتها مانند شرکت سهامی باید حداقل سرمایه فراهم باشد. به همین دلیل در اساسنامه باید مبلغ سرمایه بیان شود. همچنین در اساسنامه شرکت باید سرمایه به تفکیک نقدی و غیر نقدی بودن قید شود.
6- تعداد سهام بانام و بینام و مبلغ اسمی آنها:
سهام در شرکتهای سهامی به دو نوع بانام و بینام تقسیم میشوند. در اساسنامه شرکت باید در خصوص تعداد سهام و مبلغ اسمی هر سهم تعیین و تکلیف شود.
از طرف دیگر شرکت سهامی ممکن است برای برخی از سهامداران، سهام ممتاز در نظر بگیرد. در خصوص تعداد سهام ممتاز و مزایای آن نیز در اساسنامه شرکت نیز باید تعیین و تکلیف شود.
7- پرداخت مبلغ سهام پرداختهشده:
در اساسنامه باید مبلغ پرداخت شده هر سهم و نحوه مطالبه مابقی آن قید گردد. باید توجه داشت که مطابق قانون تجارت پرداخت مابهالتفاوت نباید از پنج سال بیشتر شود.
8- نحوه انتقال سهام بانام
ممکن است در انتقال سهام بانام شرکت شرایط خاصی حاکم باشد. بنابراین درصورتیکه شرایطی در خصوص انتقال سهام بانام وجود داشته باشد باید در اساسنامه شرکت در خصوص آن صحبت شود.
9- تبدیل سهام بانام به بینام و برعکس:
همانطور که بیان شد شرکت دارای دو نوع سهام است. در هرزمانی ممکن است شرکت نسبت به تبدیل نوع سهام اقدام نماید. در این صورت باید در اساسنامه شرکت شرایط و نحوه تبدیل سهام بهصورت کامل بیان شود.
10- اوراق قرضه:
شرکت در بازه هایی از زمان ممکن است تصمیم به انتشار اوراق قرضه بگیرد. برای این منظور شرایط و مدارک خاصی موردنیاز است که در بدو تأسیس شرکت در اساسنامه در خصوص آن صحبت میشود.
11-افزایش و کاهش سرمایه:
یکی از مواردی که در اساسنامه باید قید شود، شرایط و ترتیب کاهش و افزایش سرمایه میباشد.
12- دعوت از مجمع عمومی:
شرکت در بازه هایی از زمان ممکن است تصمیم به انتشار اوراق قرضه بگیرد. برای این منظور شرایط و مدارک خاصی موردنیاز است که در بدو تأسیس شرکت در اساسنامه در خصوص آن صحبت میشود.
13- حدنصاب مجامع عمومی:
در اساسنامه باید حد نصابی که مجمع عمومی دارای اعتبار میشود، بیان گردد.
14- تعیین و تکلیف در خصوص مدیران شرکت:
تعداد مدیران، طرز انتخاب، مدت مأموریت و نحوه انتخاب جانشینان آنان باید در اساسنامه بیان شود.
15- تعیین وظایف مدیران:
در اساسنامه شرکت وظایف مدیران و حدود اختیارات آنها بیان میشود. همانطور که قبلاً بیان گردید وظایف مدیران در حدود موضوع شرکت است.
16- سهام تضمینی:
مدیران شرکت برای حسن انجام وظایف خود باید سهام تضمینی یا سهام وثیقه ای تودیع (سپردن سهام به دیگری) کنند. این سهام در اساسنامه مشخص میشود.
17- انتخاب بازرسان:
هر شرکت باید یک یا چند بازرس داشته باشد. تعداد بازرسان، نحوه انتخاب و حدود وظایف بازرسان در اساسنامه شرکت مشخص میشود.
18- تعیین سال مالی:
تعیین آغاز و پایان سال مالی در اساسنامه مشخص میشود. علاوه بر این باید موعد تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت و مواعد دعوت از مجمع عمومی نیز مشخص شود.
19- انحلال اختیاری شرکت:
انحلال شرکت به دو صورت اجباری و اختیاری صورت میگیرد. باید در خصوص نحوه انحلال اختیاری شرکت در اساسنامه تعیین و تکلیف شود. انحلال اختیاری شرکت تنها در چارچوب اساسنامه امکانپذیر است.
20- تغییر اساسنامه:
نحوه تغییر اساسنامه باید در خود اساسنامه مشخص شود. تمام تغییرات در چارچوب اساسنامه دارای اعتبار است.
در تنظیم اساسنامه باید به این امور ۲۰ گانه توجه ویژهای شود. به عبارت بهتر نکات ۲۰ گانه باید حتماً در اساسنامه تعیین و تکلیف شود.
اساسنامه باید چند صفحه باشد ؟
یکی از سوالات بسیار رایجی که می پرسند این است که ،اساسنامه باید چند صفحه باشد، اساسنامه باید طولانی باشد یا مختصر ، اینکه فقط تیتر ها را بصورت کلی بنویسیم کفایت می کند یا باید موضوعات و جزییات را ریز به ریز و جزئی وارد کنیم؟
در قسمت قبل در مورد اینکه یک اساسنامه باید شامل چه مواردی باشد صحبت کردیم. لازم است اطلاعات وارد شده و شرایط اعلامی کاملا گویا و مشخص باشد و تقریبا در مورد همه رئوس فعالیت توضیح داده شود.
به گونه ای که اعضاء داخل شرکت فرآیند پیش رو و برنامه کسب و کار آینده خود را بدانند و هم اینکه افراد خارج از شرکت که با مطالعه اساسنامه در جریان امور فعالیت شرکت قرار بگیرند، کاملا مجاب شوند.
آیا می توانیم اساسنامه را خودمان تنظیم کنیم ؟
بهتر است طرح اولیه اساسنامه توسط اعضاء یا بنیان گذاران اولیه مجموعه یا شرکت تهیه و تنظیم شود و برای نهایی کردن چهارچوب و متون آن از لحاظ بررسی مفهوم و برداشت حقوقی آن جهت جلوگیری از تضاد و تناقض در عبارات و جملات آن از یک کارشناس حقوقی و یا مشاور این حیطه ، کسب نظر کرد.
کارشناسان ثبت پایتخت میتوانند در این زمینه شما را راهنمایی کنند . برای استفاده از خدمات مشاوره رایگان میتوانید با کارشناسان ثبت پایتخت تماس حاصل فرمایید.
در زیر چند نمونه اساسنامه قرار داده شده است:
نمونه اساسنامه شرکت با مسئولیت محدود
آیا با کلیه خدمات ما آشنا شده اید؟
ثبت پایتخت با بیش از 12 سال سابقه کاری در زمینه ثبت شرکتها با بهره مندی از کارشناسانی مجرب و با تجربه در تمامی زمینه های مرتبط آماده خدمت رسانی به شما مشتریان عزیز و گرامی می باشد. برای دیدن خدمات ما به صفحه اصلی مراجعه فرمایید.